Nincs pénzed napelemre? Használd ki a passzív napenergiát!

Ingatlantájoló.hu 2019.04.11 14:09:57

A napenergiát alapvetően kétféleképpen használhatjuk ki: aktív és passzív módon. Az aktív felhasználást mindenki ismeri, ez alapvetően az, mikor napelemeket szerelünk a tetőre, amik a háztartásunkban szükséges elektromos energiát a napsugárzás energiájából állítják elő.


 

Voltaképpen a passzív felhasználást is ismeri mindenki, hiszen ezt az emberiség már évezredek óta alkalmazza, az épületek tájolásával, árnyékolásával, és az építőanyagok kiválasztásával. Ennek a következő lépcsőfoka az, amikor a napenergiát természetes módon gyűjtjük össze és továbbítjuk, például építőanyagokon (beton, tégla, kövek) vagy vízen (vízfal, tetőtavak) keresztül.

Mai cikkünkben azoknak szeretnénk segítséget nyújtani, akik épp építkezést vagy felújítást terveznek, és a lehető leghatékonyabb módon szeretnék a nap energiáját napelemek nélkül is kihasználni.

Kép forrása: archdaily.com

A jó hír az, hogy a legtöbb épületet eleve így tervezik, a tűzfalak északi, észak-keleti, észak-nyugati tájolásúak, a nagy ablakokat inkább dél-nyugatra, dél-keletre tervezik. A leghűvösebb helyiség, a kamra általában a ház északi sarkába kerül, mint ahogyan a konyha sem kerül éppen délre.

A terasztetőket pedig úgy tervezik, hogy a téli, alacsonyabban járó nap besüthessen alatta az ablakokon keresztül, míg a nyári magasan járó nap forró sugarait leárnyékolja. Ezeket a pozitív hatásokat azonban lehet még fokozni. Mutatjuk hogyan!

Vadászkúria déli fekvésű terasszal Siófokon

Még több képért kattintson a fotóra!

Különböző felületek kialakításával

Az otthonunkat érő napsugarakkal 3 dolgot tehetünk. Különböző felületek segítségével otthonunk elnyelheti, visszaverheti és/vagy továbbíthatja a napsugarakat. A sötét felületek például több fényt nyelnek el, mint a világosak, a fényes felületek pedig jobban visszaverik a fényt, mint a mattok. Az átlátszó felületetek továbbítják a legtöbb napfényt, ugyanakkor az áttetsző felületek is ugyanannyi napfényt továbbítanak, csak szétszórják, és vannak olyan felületek, amelyek képesek a napsugarakat úgy továbbítani, hogy közben tárolják is, ezt nevezzük üvegházhatásnak.

Kép forrása: archdaily.com

Megfelelő tájolású és méretű üvegfelületek kialakításával

A megfelelő tájolású ablakokkal vagy akár teljes üveghomlokzatokkal remekül hasznosítható a nap energiája a téli hónapokban. Ehhez az alapterület minden egyes nm-rére 0,11-0,25 nm üvegfelületet kell számolni, az épület déli oldalán. Ez persze a nyári hónapokban jelentős túlmelegedést okozhat, így az üvegfelületet megfelelő árnyékolással kell ellátni.

Kép forrása: archdaily.com

Tetőablakokkal

Számtalan olyan eset van, amikor egy nagyobb ablak, vagy üveghomlokzat nem kivitelezhető. Ilyenkor tetőablakokkal, vagy lépcsőzetes kialakítással engedhetjük be a nap sugarait otthonunkba.

Kép forrása: lethereatdirt.com

Megfelelő színekkel

A belső tér színei is fontos szerepet játszanak abban, hogy az épület a hőt meg is tartsa, ehhez a sötét színű padló és a világos színű fal az ideális, ahogyan ebben a XI. kerületi lakásban is látható.

 

Még több képért kattintson a fotóra!

Szélfogóval

A házból kiszökő hő mennyiséget nagymértékben csökkenthetjük, ha úgy tájoljuk a bejárati ajtót, hogy az uralkodó szélirány pont ne érje, vagy amennyiben ez nem lehetséges, építünk egy szélfogót.

Szép ház szélfogóval Szigetszentmiklóson

Még több képért kattintson a fotóra!

Tömegfallal

A tömegfal egy sötét színű, külső fal, mely elé 2 rétegű üvegezés kerül. A tömegfal képes a hőt napközben összegyűjteni, és éjszaka fokozatosan leadni. Egy helyiség minden egyes nm-ére 0,22-0,6 nm felületű tömegfalat számoljunk. A maximális hatékonyság érdekében a fal alsó és felső részében nyitható-zárható szellőzőnyílásokat és mozgatható árnyékolót is szoktak létesíteni.

Kép forrása: slideplayer.hu

Vízfallal

A tömegfalhoz hasonló a vízfal, azzal a különbséggel, hogy itt a falat víztároló edények, konténerek alkotják. A vízfal lehet a belső térben is, ilyenkor fontos, hogy úgy tájoljuk, hogy a napfény 11-15 óra között érje, és a legjobb hatást itt is sötét színű fallal érhetjük el. Egy helyiség egy-egy négyzetméterére 0,16-0,43 nm-nyi felületű vízfalat számoljunk.

Előtét üvegházzal

Az előtét üvegház lényegében olyan, mint egy a házhoz hozzáépített, üvegezett terasz vagy télikert. Üvegezett felületének köszönhetően képes a nap melegét összegyűjteni, tetejét pedig úgy alakítják ki, ahogyan a teraszoknál is, hogy a télen alacsonyabban járó nap sugarait beengedje, de a nyáron magasabban járó nap erős sugarai ellen védelmet nyújtson.

Kép forrása: ultraframe.co.uk

Tetőtóval

A tetőtavat természetesen nem úgy kell elképzelni, mint egy kerti tavat a ház tetején. Ez inkább egy 15-30 cm mély, sötét színű, átlátszó tetejű víztartály, amelyben a víz felmelegszik, és ahonnan egy, a padlástérben elhelyezett tartályba kerül.

Kép forrása: archdaily.com

 

Hozzászólások