Az 5 legjobb ötlet lejtős telkek parkosítására

Ingatlantájoló.hu 2019.04.20 19:14:12

Egy hegyvidéki ház gyönyörű lehet, de a lejtős kert kialakítása feladhatja a leckét. Mutatunk néhány nagyszerű ötletet a probléma megoldására.


 


Építsünk teraszt!

Egy kisebb kertben egy terasz segíthet egy kis vízszintes felület létrehozásában. A teraszt a telek alacsonyabb részeinél cölöpökre is építhetjük, így az alatta lévő részt akár tárolásra is használhatjuk.

Alakítsunk ki lépcsőzetes kertet, támfalakkal!

Különösen meredek lejtőkön jöhet jól a lépcsőzetes kert. Így az esővíz nem tudja kimosni a talajt a növények alól. Az egyes teraszok közé építsünk lépcsőt, kis ösvényeket, hogy a növényeket gondozni tudjuk. Ennek a szentendrei családi háznak a hátsó kertje is ilyen kialakítást kapott.

Még több képért kattintson a fotóra!

Építsünk különféle funkciójú teraszokat!

Az előbbi lépcsőzetes kialakítás nemcsak egymással párhuzamos keskeny teraszokból állhat. Ha a telek egy kicsik lankásabb kialakíthatunk különböző funkciójú teraszokat, nem is feltétlenül egymás alatt. Az egyikre kerülhet grillterasz, a másik lehet napozóterasz, a harmadikon helyet kaphat a medence, a negyediken játszótér a gyerekeknek.

Medence, fürdőház és napozóterasz is helyet kapott ennek a révfülöpi kúriának a kertjében.

Még több képért kattintson a fotóra!

Alakítsunk ki egy dekoratív, kacskaringós ösvényt!

A lejtős telkek esetében jobb, ha nem egy nyílegyenes, hanem egy kacskaringós ösvény vezet a kert végébe. Így kevésbé érezzük a lejtést meredeknek, és ha hátrafelé hosszúkás a telek, ez optikailag szélesíti. Egy ilyen ösvény lehet a kert fókuszpontja, kanyarulatai pedig meghatározhatják az egyes funkciókat.

Ültessünk igénytelen növényeket!

Mivel egy lejtős kertben a növények gondozása is nehezebb, ültessünk igénytelenebb növényeket. Könnyebb lesz a dolgunk, ha ritkábban kell öntözni, metszeni őket.

Külföldi képek forrása: houzz.com

 

Hozzászólások